Днес е роден български пианист Иван Дреников!

Иван Дреников е български пианист. През 2008 г. е избран за професор.

Дреников е най-младият народен артист (1986) сред българските изпълнители. Носител е на множество български и международни отличия:

  • орден „Кирил и Методий“ първа степен
  • престижната награда на УНИЦЕФ „за изключителен принос в изпълнителското изкуство“ и редица други.

През 2006 г. в САЩ е издаден компактдиск с изпълнения на Дреников и оркестъра на БНР.

Иван Дреников е роден на 28 декември 1945 г. в София, в семейство на музиканти и е възпитаник на Музикалната академия в София, Римската академия “Санта Чечилия” и Виенската музикална академия. Негови учители са Панчо Владигеров, Артуро Бенедети Микеланджели, Рихард Хаузер.

loading...

Едва 18-годишен получава ІІІ награда на престижния конкурса “Бузони”. Носител е на наградата на UNICEFF “Златният стрелец” – Рим за принос в изпълнителското изкуство. Още в началото на своята кариера е солист на световноизвестни оркестри – Оркестърът на RAI – Рим, Виенският камерен оркестър под диригентството на Карло Цеки и Московската филхармония.

През 1968 год. Дреников е поканен в летните курсове на изтъкнатия клавирен педагог Антонио Б. Микеланджели, който оценявайки таланта на българския пианист следи отблизо и подпомага неговата кариера. Иван Дреников многократно е гостувал във Варна като участник в ММФ “Варненско лято” и като солист на Варненската филхармония. Свирил е под диригентската палка на Емил Главанаков.

Източник: wikipedia.orgmoreto.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.