Днес е роден българският цигулар проф. Димо Димов!

Димо Димов е български цигулар, камерен музикант, професор, депутат, посланик в Дания (2001 – 2005) и министър на културата (1990 – 1991). Понастоящем е професор по камерна музика.

Димо Василев Димов е роден на 10 февруари 1938 г. в Любимец, България. Завършва Консерваторията в София и още като студент през 1956 година основава квартет Димов, струнен квартет с първоначален състав цигуларят Александър Томов, виолистът Димитър Чиликов и челистът Димитър Козев

През 1984 г. създава созополските Празници на изкуствата „Аполония“ и основава Академията за изкуства „Аполония“, по-късно превърнала се във фондация „Аполония“. В периода 1987 – 1989 г. е ректор на Музикалната академия. министър на културата е в редовното правителство на Андрей Луканов и в правителството на Димитър Попов.

През 1982 г. е вербуван за агент от отдел „Задгранични паспорти“ на Държавна сигурност с псевдоним Дангов. Снет е от действащ оперативен отчет през 1986 г.

loading...

От 2001 до 2007 г. е професор в Музикалната академия.

Изнася концерти на много места по света, участва в музикални фестивали, има записани над 80 грамофонни плочи и е удостоен с различни награди, между които орден „Стара планина“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!