Днес е роден българският футболист Иван Кънчев!

Иван Атанасов Кънчев е роден на 22 декември 1933 г. в Септември. Още на 15-годишна възраст играе в мъжкия отбор на местния Локомотив.

Като войник служи и играе в Златоград (1954 г.) и още същата година е привлечен в Спартак (Сф), където остава до 1955 г. Следват 15 сезона (1955-1969) в Локомотив (Пд). С пловдивчани записва 212 мача в А група, отбелязва и 73 гола. Прекратява кариерата си с бенефис на 6 август 1969 г. (мач между Локо и Ботев).

През 1958 г. играе 6 мача в Б националния ни отбор. Попада (1960 г.) и в разширения състав на А отбора, но тежка контузия (разтегнати коленни връзки) не му дава възможност за изява в първия ни състав. Носител на Купата по спортсменство за сезон 1968-1969 г. Неизменен голмайстор на Б РФГ. Рекордното му постижение е през 1957-а, когато отбелязва 56 гола. Дълги години работи като треньор на различни отбори, включително на Локо (Пд, сезон 1976-1978 г.). След края на кариерата си работи в пловдивски поделения от системата на БДЖ (Елекция и Локомотивно депо). Страстен ловец. Има син и дъщеря.

Иван Кънчев-Къната е един от героите в много веселите приказки, съчинявани някога най-вече от верните му почитатели в цял Пловдив. Заради неговия гастрол и солов рецитал край Бирената фабрика през 1964 г. железничарската публика кръсти стадиона Кънчова поляна.

loading...

Източник: novsport.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!