Днес е роден българският спортист и треньор по борба Георги Мърков!

Георги Мърков е български спортист по борба и треньор.

Георги Николов Мърков е роден на 5 април 1946 г. в с. Горно Вършило, Пазарджишко. Тренира борба в категория до 57 kg в СК „Локомотив“ (София) при треньора Георги Дамянов. Следва преминаване в СК „Левски-Спартак“ (София) в категория 62 kg при треньора Слав Славов. Налага се като титуляр през 1970 г.

Сред спортните му постижения са:

  • бронзов медал на световното първенство в Едмънтън (1970).
  • олимпийски шампион от летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. в категория до 62 kg.
  • световен шампион в София, европейски шампион в Катовице (1971).

Висше образование завършва в ВИФ „Георги Димитров“ (София). Треньор е в „Левски-Спартак“ (София) и помощник-треньор в националния отбор по борба. След Олимпиадата в Барселона през 1992 г. работи като треньор в белградския клуб „Раднички“, Швейцария и Австрия.

loading...

Той е първият олимпийски шампион, който дарява медалите си на Музея на спорта при Националния стадион „Васил Левски“.

По време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. е треньор в националния тим. По време на схватка, човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието. За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба.

Преподавател е в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Автор е на методическото ръководство за студенти по класическа и свободна борба „Основи на спортната борба“. „Доктор хонорис кауза“ на ВТУ „Тодор Каблешков“ (София).

Председател е на Българския спортен тотализатор.

От 9 ноември 2011 г. Георги Мърков е председател на общинския съвет на Септември.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!