Днес е роден българският преводач и писател Петър Драгоев!

Петър Драгоев Драгоев е български преводач и писател. Роден е на 12.11.1904 г. в село Катунище, Сливенско, но го напуска едва на една година, израства в Сливен. Завършва търговска гимназия в София. Учи две години агрономство в Перуджа, Италия, но не успява да се дипломира поради недостиг на средства. Завършва дипломатическо-консулския отдел на Свободния университет в София.

От 1923 г. Петър Драгоев печата преводи от френски, руски и главно от италиански език. Сътрудничи на в. „Литературен глас”, „Заря”, предимно с рецензии и отзиви. След 09.09.1944 г. е редактор от френски, руски, италиански език в кинематографията, сътрудничи на в. „Литературен фронт” и различни списания. Член и съучредител на СПБ. Превежда книги на множество италиански писатели.

Книги: „Николо Макиавели. Живот, личност, творчество” (1932), „Делото на един голям италиански критик (Ренато Сера)” (1938), „Смях и мъдрост. Мисли, парадокси и приумици от цял свят” (1943), „Дяволската цигулка” (романизирана биография на Николо Паганини, 1946), „Моите разговори с Екатерина Каравелова” (1996, 1997) и др.

Носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий” I степен (1976) и награда на Съюза на преводачите в България (1977).

loading...

Съпруг е на художничката Емилия Николова.

Петър Драгоев умира през 1990 г. в София.

Източник: literaturensviat.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!