Днес е роден българският поет Кръстьо Станишев!

Кръстьо Станишев е роден на 12 май 1933 г. в град Бургас. Той е дипломиран филолог, български поет, преводач на поезия и автор за деца.

Кръстьо Станишев е автор на петнадесет поетични книги, между които: „Лицето на света” (1960), „Виждане” (1965), „Въведение” (1967), „Митология” (1968), „Любовна грижа” (1974), „Отворени врати” (1979), „Крипта” (1980), „Свидетел на душата” (1983), „Помилуй нас” (1998), „Грабнат на облак” (1999), „Понтийски елегии” (2003), „Елегии” (2008) и др.

Издал е над четиридесет книги за деца и няколко десетки – преводна поезия от руски и немски. Първият пълен превод на Гьотевия „Фауст” (I, II ч.) е негово дело (1980).

Превежда поезия предимно от немски (поети от XVII до XXI в.), между които: Мартин Опиц, Андреас Грифиус, Фридрих Готлиб Клопщок, Фридрих Хьолдерлин, Новалис, Едуард Мьорике, Николаус Ленау, Николаус Велтер, Рудолф Хенц, Вилхелм Сабо, Йозеф Лайтгеб, Томас Бернхард, Алоис Фогел, Кристине Лавант, Фридрих Дюренмат, Кристине Буста, Рудолф Хенц и много други.

loading...

Отличаван е с множество български и международни награди за поезия, поетически превод и детска литература. Член на СБП. Почетен гражданин на гр. Бургас.

Кръстьо Станишев умира на 2 януари 2019 г.

Източник: literaturensviat.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!