Днес е роден българският поет и романист Борис Христов

Днес своят рожден ден празнува поета Борис Христов!

Борис Христов е български поет и романист. Роден е на 14 август 1945 г. в Крапец. Завършва българска филология във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Работил е като учител, журналист и редактор в Студия за игрални филми „Бояна“, София. Негови творби се изучават в часовете по литература на 12 клас в българските училища.

Борис Христов е автор на книгите със стихове: „Вечерен тромпет“/1977, 79/ и „Честен кръст“/1982/, на романа „Бащата на яйцето“ /1987/ и на повестите „Сляпото куче“, „Долината на обувките“ и „Смъртни петна“/1990/; на книгите с тристишия „Думи и графити“ /1987/, “Думи върху други думи”/1994/, “Черни букви върху черен лист”/1997/; на митографиите „Каменна книга“/2006/, „Книга на мълчанието“/2008/, „Книга от заглавия“/2008/, на „Спомени за хора, камъни и риби“ и „Стълп от прах“ Избрано /2015/.

Съставител е на антологиите „Българска лирика“, „Българска народна лирика“/1994/, “Български разкази”, „Народни устни писмена“/1995/, „От изгрев солнце до заник“ /1997/ и на смятания за мистификация през 19 в. епос на българо-мохамеданите от Западните Родопи, „Веда Словена“/1997/.

Негови са сценариите за игрални филми „Смъртта на заека“/1982/ и „Бащата на яйцето“ /1991/, както и множество сценарии за документални и анимационни филми, между които: ”Сънувам музика“, „Лабиринти“, „Свирачи“, „Корабът“, „Горгона“, „Името на моя вятър“, „Всичко ми говори“, „Дудуна“, „Зелената къща“, „Душевно“, „Загадката Веда Словена“, „Книга на мълчанието“…

loading...

Борис Христов е носител на Голямата награда на Софийския университет за литература (2000).

През 2009 г. е удостоен с националната литературна награда за поезия „Никола Фурнаджиев“, връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество, постижения и национален принос в поетическия жанр.

През 2009 г. е отличен с наградата „Орфеев венец“.

Научавайки от медиите, че на 26 май 2010 г. е награден с орден „Кирил и Методий“, I степен, за заслуги в областта на културата, с писмо до правителството Борис Христов отказва да получи наградата.

В края на март 2012 година департамент Нова българистика към Нов български университет организира Национална научна конференция „Борис Христов в българската литература и култура“

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!