Днес е роден българският писател и драматург Цветан Марангозов!

Цветан Марангозов е български писател, поет и драматург, който по време на емиграцията си в Германия става автор (сценарист, продуцент, режисьор, автор на музиката, актьор) на множество игрални, документални и телевизионни филми.

Цветан Николаев Марангозов е роден на 3 октомври 1933 г. в София в семейството на архитекта и поет Николай Марангозов. Майка му е германка. През 1951 г. е осъден за опит за бягство през граница. Войник (1953-56).

Пише разкази, драматургия, романа „Безразличният“ (1957-60). През 1960 г. заминава в Германия на гости на майка си, но вместо в Хамбург, спира в Мюнхен и остава там. През 1960-1991 г. пише пиеси за радио и телевизия, автор е на сценарии, режисьор на игрални филми. Част е от мюнхенския електронен авангард.

Сред филмите му е 162-минутен документален филм за гуруто на германския авангард Йозеф Бойс.

Участва и в работата по серии от мащабния и много успешен телевизионен кримисериал „Случай за двама“: сценарист на седем от епизодите, режисьор на един епизод, актьор в един епизод.

loading...

През 1991 г. се завръща в България. През периода 1991-1996 г. публикува седем книги с поезия. През 1997 г. пиесата му „Гъбата“ е поставена в Народния театър „Иван Вазов“.

Представлява България на 25-то биенале за съвременно изкуство в Сао Пауло с филма си „Видеоконцепт IV“

През 2001 г. Институтът за литература при БАН организира научна конференция, посветена на творчеството на Марангозов.

На 19 ноември 2010 г. в Нов български университет е организирана втора научна сесия, посветена на творчеството му – „Цветан Марангозов в литературата, политиката, театъра и киното

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!