Днес е роден българският оперетен деятел Димчо Рошманов!

Димчо Рошманов е български оперетен и читалищен деятел. Роден е на 29 януари 1934 г. в Ямбол.

Рошманов израства в занаятчийско семейство на баща-обущар и майка-домакиня, като от малък изпитва очарованието на театъра и изкуството въобще. От детските игри край Тунджа, през музикално-сценичните прояви в училище и участията в различни певчески формации, пътят му го отвежда в народно читалище „Съгласие“, където през 1953 г. е суфльор на оперетата „Волният вятър“ (1947) на Исак Дунаевски.

По-късно Димчо Рошманов получава правото да бъде помощник-режисьор, инспициент, а впоследствие и асистент-режисьор на всички постановки на музикалния театър. Междувременно проявява и своя талант като оперетен артист и певец, като най-голямата му роля е на Станчо Квасников в „Службогонци“, с която гастролира в редица музикални и оперетни театри в страната. Заедно с Марин Едрев стават основоположници на естрадно-сатиричната самодейност в Ямбол, а с Маргарита Дженкова са между създателите на кукления театър в града

Десетки години деен участник в хор „Гусла“, Рошманов е един от организаторите на музикалните празници „Златната Диана“. В последните години преди пенсионирането си е и артистичен секретар на Музикален театър „Проф. Драган Кърджиев“.

loading...

В своята дейност като дългогодишен читалищен секретар, творчески организатор, солист в оперетата, хорист и активен участник в различни дейности на читалището Димчо Рошманов оставя дълбока следа в летописа на народно читалище „Съгласие“ и културата в Ямбол.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!