Днес е роден българският народен певец Веселин Джигов!

Веселин Джигов е български народен певец от Родопската фолклорна област.

Роден е на 16 ноември 1940 година в село Кутела, община Смолян. Рожденото му име е Феим Джигов. По-късно приема името Веселин. Наследник е на голям певчески род. Още като ученик откъсвал лист от тетрадката, сгъвал го като акордеон и импровизирал, че свири. По-късно мечтата му се сбъдва, купили му истински акордеон.

През 1960 година заедно с Марин Глухов, Златко Сираков и Манчо Глухов сформират оркестър. 18 години Кутелската група свири по сватби и събори. През 1969 година на Роженския събор Джигов изпява песента „Излел е Делю хайдутин“, с която грабва сърцата на многобройната публика. Заедно със самодейците от читалище „Зора“ от родното си село участва във фестивали и концерти. Записва песни в Радио „София“, в телевизията, прави записи на грамофонни плочи в „Балкантон“.

Много от песните в репертоара на Веселин Джигов са авторски. От 1991 до 2001 година той е солист на Виевската фолк група.

loading...

Най-известните му изпълнения са на песните: „Руфинка болна легнала“, „Черешка род родила“, „Яжте и пийте“, „Оти ми плачеш, бубайко“, „Плачи, горо, плачи“, „Пиленце, пъстро славейче“ и „Радо мари, Радо“.

Веселин Джигов умира на 26 януари 2002 година.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.