Днес е роден българският литературовед доц. д-р Бойко Пенчев!

Доц. д-р Бойко Пенчев е български литературовед и културолог, писател, преводач от английски и руски език, журналист (колумнист на в. „Дневник“) и преподавател по литература в Софийския университет „Климент Охридски“, където е завършил българска филология. През 2015 г. е избран за декан на Факултета по славянски филологии към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Бойко Пенчев е роден на 16 януари 1968 г. в с. Свежен, Пловдивско. Доктор по литературознание с дисертация на тема „Моделирането на аза при модерните кръгове и движения в българската литература от първата четвърт на ХХ век“ (2001).

Доцент по история на българската литература в СУ „Св. Климент Охридски“ (2005). Заместник-декан на Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“ (2007-2015) и декан (от 2015).

От 1993 г. е редактор в седмичника „Литературен вестник“. Колумнист на в. „Дневник“. Наблюдател за литература на приложението на в. „Капитал“ „Капитал Light“.

loading...

Член на журито на Националния литературен конкурс за нов български роман „Развитие“ през 2016 г.

Член на журито на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2000 г.

Художествени книги:

  • Стихосбирка (1992)
  • Слизане в Египет. Пловдив: Жанет-45, 2000, 36 с.
  • Българска христоматия. София: Свободно поетическо общество, 1995 (в съавторство с Георги Господинов, Йордан Ефтимов и Пламен Дойнов)
  • Българска антология. София: Свободно поетическо общество, 1998 (в съавторство с по-горните)

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!