Днес е роден българският историк проф. Димитър Гоцев!

Проф. Димитър Гоцев е български учен историк и обществен деец, бивш председател на ВМРО-Съюз на македонските дружества и на Македонския научен институт.

Димитър Георгиев Гоцев е роден на 28 декември 1945 година в пехчевското село Панчарево, в областта Пиянец. Родът му е известен с участието си в борбата на ВМРО за освобождението на Македония. През 1947 година баща му Георги Гоцев е осъден на 12 години строг тъмничен затвор поради отказа си да приеме просръбския македонизъм и заради идеите си за самостоятелност на Република Македония.

Димитър Гоцев получава прогимназиалното си образование в Народна Република Македония, а след излизането на баща му от затвора заедно с цялото си семейство емигрира в България. Тук Гоцев довършва образованието си, като през 1972 година завършва история в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

От 1975 година е агент на Държавна сигурност.

loading...

От 1976 до 1986 година е асистент в Историческия факултет на СУ. Междувременно се включва в дейността на Съюза на македонските културно-просветни дружества в България и е избран за негов председател. През декември 1990 година при преименуването на Съюза във ВМРО-Съюз на македонските дружества (днес ВМРО – Българско национално движение) Димитър Гоцев е избран за председател на Изпълнителния комитет – пост, който заема до 1993 година.

Димитър Гоцев се включва в дейността на възстановения през май 1990 година Македонски научен институт. Първоначално е заместник-председател на Управителния му съвет, а впоследствие – негов председател (1997-2008).

Основните теми в научното творчество на Димитър Гоцев са свързани с борбите на българите в Македония за освобождение след 1878 година. През 1976 той защитава дисертация на тема „Вардарска Македония в периода 1912-1915“, която по-късно е издадена като монография. В свои монографии, студии и статии, самостоятелно или в съавторство, Гоцев осветлява различни страни от национално-освободителните борби на българите в Македония, голяма част от които до 80-те години на ХХ век е слабо проучена.

От 1986 година Д. Гоцев е доцент в СУ, а от 2003 – професор. Води лекции по Нова българска история в Историческия факултет на СУ.

В периода 1997-2008 година е главен редактор на изданието на Македонския научен институт – „Македонски преглед“.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!