Днес е роден българският духовник и революционер Йосиф Пречистански!

Йосиф Пречистански е български духовник – йеродякон, и революционер, председател на Кичевския околийски комитет на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден е като Иван Николов Иванов на 1 февруари 1870 година в град Крушево, тогава в Османската империя.

Завършва V клас на българската гимназия в Солун и става учител в Кичевския манастир „Света Богородица Пречиста“. В 1888 година се замонашва под името Йосиф, а в 1890 става дякон. Събира народни умотворения и ги публикува във вестник „Новини“.

Секретар е на Кичевската българска община.

Още в 1894 година е привлечен в революционната организация от Атанас Лозанчев. Той е първият ѝ деец в Кичевско и организатор на революционно движение. В 1896 година основава и оглавява първия околийски комитет в Кичево.

loading...

Спомага организирането на първата чета на ВМОРО в района на Дуко Тасев през октомври 1897 година. В 1899 година властите го арестуват и затварят за година и един месец заедно с Лука Джеров, свещеник Тома Николов, Славейко Арсов, поп Стоян от същия манастир и други около 12-13 души.

Предадени са от шпионин на име Яне и лежат 8 месеца в Кичевския затвор и други 5 месеца в Битолския. Връща се в Крушево и става член на околийския комитет.

Умира на 4 януари 1903 година от туберкулоза

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!