Днес е роден българският диригент проф. Георги Робев!

Георги Робев е български хоров диригент, направил известен Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, професор, народен артист.

Георги Борисов Робев е роден на 14 ноеTмври 1934 г. във Варна, България. Има сестра, която живее във Варна и е омъжена за адмирал Христо Контров. Произхожда от артистичен род. Баща му е бил музикант, майка му – балерина, двете му лели – Филисита и Сия Москови – артистки, последната е играла в Народния театър.

Работил е в Турция, Израел и САЩ. Завършва хорово дирижиране в Българската държавна консерватория в класа на Георги Димитров през 1957 г. От 1957 до 1960 е диригент на хора при Ансамбъл за песни и танци на МВР. Член е на БКП от 1960 г. Между 1960 и 1965 г. е диригент на българската хорова капела „Светослав Обретенов“. Главен диригент на НФК от 1966 г. В периода 1979 – 1982 г. е завеждащ катедрата по хорово дирижиране. От 1979 г. е заместник-председател на Съюза на музикалните дейци в България, като от 1984 до 1990 г. е и негов председател. Член е на Централния съвет на българските професионални съюзи.

През 1977 г. е удостоен е със званието „Народен артист“

loading...

Проф. Георги Робев умира на 25 април 2002 г. в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.