Днес е роден актьорът Стефан Мавродиев!

Честит рожден ден пожелаваме днес на актьора Стефан Мавродиев!

Стефан Мавродиев е български театрален киноактьор и режисьор.

Стефан Иванов Мавродиев – Маврото е роден на 29 декември 1943 г. във Варна. Баща му е учител и актьор във Варненския театър, а майка му пее във Варненската опера.

На седемгодишна възраст се записва в театралната школа към Пионерския дом във Варна. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при Методи Андонов през 1967 г.

loading...

През следващите години изиграва многобройни роли първо в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив (1967 – 1972), после на сцените на в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1969 – 1972), в Народен театър за младежта (1972 – 1993), в Народен театър „Иван Вазов“ и трупата на Сфумато (1993-). Играе в постановки по Чехов, Брехт, Шекспир, Стефан Цанев.

На сцената на Театър 199 играе в постановките: „Юни, началото на лятото“ от Юлиус Едлис, „Полицаите“ от Славомир Мрожек, „Жените на Д.“ от Едвард Радзински, „Чинечита“ от Тиери Дебру.

Много популярна е неговата постановка „Йестърдей“.

Член на СБФД (1981) и САБ.

Има над 50 изиграни роли в киното. Сред най-известните филми, в които участва, са „24 часа дъжд“, „Мера според мера“, „Зона В-2“, „Петък вечер“, „Щурец в ухото“, „Птици и хрътки“ и други.

Награди и отличия:

  • Заслужил артист (1984).
  • „II награда за филм“ за Щурец в ухото (Варна, 1976).
  • „Наградата на САБ за мъжка роля“ в постановката „Архангелите не играят флипер“ (1982).
  • „Наградата на СБФД за мъжка роля“ за ролята на (учителят Станчо Палазов) във филма 24 часа дъжд и за (Генади Илиев и Адам) във филма Среща на силите (1983).
  • „Награда за поддържаща роля“ за (Първан Коцев – „Микроба“) във филма Петък вечер (Карлово, 1987).
  • „Награда за мъжка роля“ за ролята на (Жеко) в постановката „Магия ’82“ (1988).
  • Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за изключителен творчески принос“, 2014.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!