Днес е роден актьорът Климент Денчев – Бате Климбо!

Климент Денчев (26 май 1939 г. – 29 март 2009 г.) е български актьор.

Бате Климбо, както го познават децата през 70-те, всеки четвъртък, от 1969 до 1975 г., в предаването “Лека нощ, деца”, рубрика „Климент пее и рисува“ разказва весели и увлекателни истории, като през това време рисува върху стъкло.

Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев и работи в театрите в Драматичен театър – Пловдив, и Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Толбухин, след което в Сатиричния театър в София. Снимал е с режисьори като Методи Андонов, Бинка Желязкова, Милен Гетов, Павел Павлов и Хачо Бояджиев.

През 1978 – 1979 г., след като е играл в едни от най-популярните и успешни български филми ( „Сватбите на Йоан Асен“,“Козият рог“, „Баща ми бояджията“, „Нако, Дако, Цако“ и др.) и е кумир на всички български деца.

loading...

На върха на славата си, Климент Денчев напуска България и заминава за Канада. Там работи в телевизионната секция на Радио „Канада“. Връща се в България през 2005 г. за снимките на филма „Разследване“ на Иглика Трифонова. Малко след идването си в България претърпява тежка сърдечна операция – поставят му втори байпас.

Сред любимите му занимания през последните години са били да слуша джаз, да свири на банджо и да се разхожда с каубойската си шапка.

Климент Денчев умира на 29 март 2009 г.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!