Днес е роден актьорът и режисьор Чавдар Монов!

Чавдар Монов е български актьор и режисьор на дублажи.

Чавдар Богданов Монов е роден на 1 май 1959 г. Завършва немската езикова гимназия в град Монтана.

През 1984 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Гриша Островски.

Играл е на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“. През 1987 г. участва в пиесата „Опакометаморфози“ от Валери Петров.

От 1989 до около 2009 г. Монов е в трупата на Театрална работилница „Сфумато“. В периода 1989 – 1990 изпълнява ролята на Семьон Семьонович Медведенко в „Чайка“ на Антон Чехов, под режисурата на Маргарита Младенова.

loading...

През 1984 г. Монов печели кастинг да озвучи диалога на Валентин Ганев във филма „Събеседник по желание“.

Занимава се с озвучаване от началото на 90-те години. Първата му роля в дублажа е Дино в „Спомняш ли си, Доли Бел?“ на Емир Кустурица за БНТ.

Участва в дублажите на едни от най-известните сериали по това време като „Далас“, „Дързост и красота“, „Спасители на плажа“ и „Утрешен вестник“.

През втората половина на 90-те години започва работа като режисьор в Арс Диджитал Студио, където работи върху дублажите на „Астерикс и Клеопатра“, „Принцесата лебед“, „Космически забивки“, „Принцеса Анастасия“, „Вълшебният меч“ и „Принцът на Египет“.

От 2000 до 2014 г. основно работи като режисьор на дублажи в bTV, а негови режисури, освен на редица единични филми, са тези на сериалите „Ало, ало!“, „Женени с деца“, „Приятели“, „Дарма и Грег“, „Ориндж Каунти“, „Клуб Веселие“, „Никита: Отмъщението“ и други.

Ася Рачева, Николай Николов, Елена Бойчева и Момчил Степанов са измежду актьорите, получили старт в дублажа благодарение на него.

В интервю Степанов споделя за Монов: „от него научих основите на дублажа, той видя потенциал в мен и ми помогна да го реализирам.“

Той също така е първият режисьор, който разрешава на всеки от артистите да си каже името на финала на дублажа. Това става в края на филми като „Сам вкъщи 4“ и „Космическа Коледа“, както и в последните епизоди на различни сериали.

От 2014 г. отново озвучава сериали по-активно, сред които са „Моето семейство“ (дублаж на студио VMS), „Преградие“ (от втори до четвърти сезон), „Стрелата“, „Тиранин“ и „Мутра по заместване“, както и много документални поредици за National Geographic и няколко единични филма.

От 2015 г. е режисьор на дублажи в Андарта Студио. Режисира дублажите на „Империя“, „Д-р Розууд“, „Изгнаник“, Досиетата Х (10 – 11 сезон) и други.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!