Днес е родена спортистката по художествена гимнастика, Анелия Раленкова!

Анелия Раленкова е българска спортистка по художествена гимнастика. Тя е едно от т.нар. „златни момичета“. Нейни треньорки са Златка Бонева и Нешка Робева. Родена е на 25 декември 1964 г.

Сред успехите и са златен медал в многобоя, златен на бухалки, сребърен на въже, топка и лента на Световното първенство в Мюнхен, Германия през 1981 година. Следват златен медал в многобоя, златен на въже и обръч, сребърен на бухалки на Европейското първенство в Норвегия през 1982 година.

Идват нови и нови успехи – сребърен медал в многобоя, златен на обръч, бронзов на топка, бухалки и лента на Световното първенство във Франция през 1983 година.

Много са и призовете и от Европейското първенство във Виена през 1984 година. Неслучайно бисквитите „Анелия“ са кръстени на гимнастичката в чест на постиженията и през 80-те години. Ани печели невероятните 10 златни медала на Световни и Европейски шампионати.

loading...

След приключването на състезателната си кариера Анелия заминава за Съединените щати. Това става през 1989 г. по покана на директора на американската федерация по художествена гимнастика.

Не говорила изобщо английски, започнала да свързва думите в изречения на чуждия език чак на четвъртия месец от пребиваването си отвъд океана.

През 1991 г. открива свой клуб по художествена гимнастика в Редмонд, Вашингтон.

През 2009 г. Раленкова се връща у нас и взе участие в тв състезанието “ВИП Данс” по Нова телевизия.

Източник: nabore.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!