Днес е родена българската художничка Тоня Горанова!

Днес е родена българската художничка Тоня Горанова!

Тоня Рускова Горанова е родена на 12 октомври 1949 г. През 1975 г. завършва специалност „Илюстрация” в Националната художествена академия в класа на доц. Петър Чуклев.

Създава екслибриси от 1981 г. Илюстрира множество книги, читанки и учебници за основното образование, смятана е за един от най-добрите илюстратори на детска литература.

Получава III награда за илюстрации към книга за 1979 г. (Иван Рудников, „Искрици от зората”).

За илюстрациите си към книгата “Патиланци” на Ран Босилек, издадена през 1985 г., е вписан в Почетния списък на наградата “Ханс Кристиан Андерсен” през 1988 г.

loading...

През 1988 и 2006 г. е удостоена с наградата на СБХ на името на Александър Денков за високи постижения в изкуството на българската книга.

През 1994 г. е номинирана за наградата “Ханс Кристиан Андерсен” в категория “Илюстратор”. През 1996 г. е номинирана за втори път в същата категория.

Източник: peterbobev.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!