Днес е родена българската сноубордистка Александра Жекова!

Честит рожден ден пожелаваме на Александра Жекова!

Александра Жекова е българска сноубордистка. Родена е на 5 октомври 1987 г. в град София. Висока е 165 см. и тежи 59 кг.

Влиза в сноуборда през 1999 г. Тренира при баща си Виктор Жеков, който води състезателката ни по ветроходство Ирина Константинова на игрите в Атина, майка ѝ е Божана Жекова. Златен медалист от Зимната Универсиада през февруари 2015 в Сиера Невада (Испания).

Александра завършва френската гимназия в София, а после специализира в Националната Спортна Академия. Тя е спортист на Българската Ски Федерация.

Жекова е на първо място в общото класиране на Европейската купа през 2006.

loading...

През 2010 г. носи знамето на България на откриването на Олимпийските игри във Ванкувър.

Жекова е сочена като най-голямата надежда на България за медал от Игрите във Ванкувър. По време на квалификацията тя пада и разтяга мускул, с което приключва участието си на Олимпиадата.

Първата си победа за Световната купа по сноуборд печели през март 2011 г. в дисциплината бордъркрос в Ароза (Швейцария).

На Олимпийските игри в Сочи 2014 достига успешно до финалите на бордъркрос, където успява да се задържи трета до момента, в който италианката Микела Мойоли ѝ препречва пътя на метри от финалната права. В крайна сметка Жекова завършва състезанието пета.

През свободното си време практикува уиндсърф, мотокрос, уейкборд, сърф, планинско колоездене, скейтборд, бадминтон, скуош, голф, езда, дайвинг, фитнес и други спортове.

На 11 декември 2015 Александра Жекова взема участие на Световната купа в Montafon, Австрия. На 5 март 2016 година печели старт от световната купа във Вейсоназ, Швейцария.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!