Днес е родена българската певица Мария Илиева!

Честит рожден ден пожелаваме днес на талантливата Мария Илиева!

Мария Илиева е българска поппевица и музикален продуцент.

Мария Красимирова Илиева е родена на 1 декември 1977 г. във Велико Търново, България, в семейство на класически музиканти. Майка ѝ, Ваня Монева, е диригент на хор „Космически гласове“, а баща ѝ, Красимир Илиев, е концертмайстор на Софийски духов оркестър. Мария ходи на уроци по пиано и солфеж от петгодишна възраст. Започва да пее на шестгодишна възраст и развива певческите си умения във формациите на хоровата школа „Петко Стайнов“.

След като семейството ѝ се премества да живее в София, Мария завършва Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, следва дипломирането ѝ в УНСС, специалност „Застрахователен бизнес“, а няколко години по-късно защитава магистърска степен и в специалност „Международни отношения“.

loading...

Междувременно певицата става вокал на групата „Високо“, където прави първите си крачки на клубна сцена. По това време е поканена да води две музикални предавания: „Само за теб“ – седмично предаване на живо по CG TV, и „По вълните на музиката“ – седмично предаване за класическа музика по БНТ. През 2000 г. Мария Илиева е поканена от млади музиканти да направят група, в резултат на което заедно поставят началото на група „KAFFE“. В края на 2000 г. качествата на Илиева като изпълнител привличат вниманието на първите ѝ продуценти – Българска музикална компания (БМК), които ѝ предлагат солова кариера и продуцентски договор. На 27 октомври 2017 г. певицата обявява, че е бременна с момче

2001 г. полага началото на самостоятелната кариера на Мария Илиева. Големият успех на Мария идва след пробива ѝ с песента „Лунен сън“, следва „Нищо“ – хитовете изстрелват певицата на върха на класациите и ѝ носят престижни награди, както и висока оценка на публика и критика. Албумът е определен като „Феномен за българската поп музика“. Следва успешният сингъл към дебютния ѝ албум „Лунен сън“ „All Right“ – колаборация с фънк-соул групата Те, задържал се в „Българският Топ 100“ под No.1 в продължение на 13 седмици.

През декември 2002 г. излиза макси-сингълът „Стерео стая“, а клипът към него е първият изцяло анимиран български видеоклип. По него Мария работи с най-големите имена на българската DJ сцена – DJ Kikk, DJ Ilko, DJ Dante / Фичо.

През 2009 г. Мария Илиева и Кийт Томпсън пускат дуетния си сингъл „Truly“ (Bassmonkeys Club edit). Акустичната версия е записана през 2007 г. и е аранжирана от Георги Янев, след което парчето е ремиксирано от световни диджеи, сред които Bassmonkeys, DJ Nermin & Patrick Bo, David C, Central Ave. Песента се задържа на 1-во място в класацията „Нашите 20“ по БГ Радио за 6 седмици, прецедент за англоезична песен в историята на класацията, и печели наградата на БГ Радио за Най-добър дует през 2010 г. „Truly“ печели и награда за най-добра поп/денс песен за Югоизточна Европа на наградите на SEEME. Въртяна е по електронни радиа в САЩ, Тайланд, Великобритания, Австралия, където достига до първото място в класацията на най-слушаното онлайн радио за денс музика на Сидни ZFM.

През 2014 Мария Илиева записва дует с най-горещият български хип-хоп артист и бийтмейкър Криско. „Видимо доволни“ е най-излъчваната песен в българските медии за 2014 г. и най-гледаното българско музикално видео в Youtube за всички времена с над 18 млн гледания (към март 2016).

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!