Днес е родена българската актриса и режисьорка Василка Сугарева!

Василка Сугарева е българска актриса и режисьор на дублажа. Най-известна е с дублажа на игрални, документални, анимационни филми и сериали.

Василка Николаева Сугарева е родена на 3 май 1959 г. в град Панагюрище – в семейството на изявени творци. Василка е внучка на изтъкнатия просветител, енциклопедист, журналист, историограф и музикант Атанас Сугарев.

През 1977 г. завършва гимназия „Нешо Бончев“ в Панагюрище с отличен успех и медал. През 1982 г. завършва актьорско майсторство за куклен театър с отличие във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Николина Георгиева.

Работи като актриса в ДКТ – Русе (1982 – 1985), ДКТ – Пазарджик (1985 – 1991), ДТ „Константин Величков“ (1991 – 1995) и Шоу-театър „Албена“ (1996 – 2001). От 2002 г. е актриса на свободна практика. Има над сто роли в драматични и куклени спектакли, както и гостувания с театрални, музикални и танцови представления в повечето европейски страни. Също така участва в игрални копродукции и реклами.

loading...

Сугарева започва кариерата си в дублажа около 1994 – 1995 г. Първият сериал, за който дава гласа си, е венецуелският „Касандра“ за Нова телевизия.

Други сериали с нейно участие са „Пътеводна светлина“, „Богати и жестоки“, „Отмъщението“, „Фрейзър“ (дублаж на TV7), „Синьо лято“ (дублаж на Андарта Студио), „Хубавата Мария“, „Октопод“, „Спешно отделение“, „Марина“, „Старгейт SG-1“, „24“ (от първи до трети сезон), „Нашествие“, „Разобличаване“, „Тайните на времето“, „Моето семейтсво“ и „Майка“.

По-късно Василка Сугарева започва да режисира дублажи. Първите ѝ режисирани филми с нахсинхронен дублаж са „Пътят към Елдорадо“, „Динозавър“ и „Шрек“. Следват „Скуби Ду: Училище за духове“, „Скуби-Ду: Върколак по неволя“, „Скуби-Ду: Гонитба в компютъра“, „Скуби-Ду (филм)“, „Семейство Симпсън: Филмът“, „Спящата красавица“, „Малката русалка“, „Принцеса Лебед“, „Дребосъчетата“, „Покемон: Първият филм“, „Покемон: Филмът 2000“, „Бамби“, „Цар Лъв 2: Гордостта на Симба“, „Хари Потър и Стаята на тайните“, „Хотел Трансилвания“, „Пепеляшка“, „ПараНорман“, „Мистър Пибоди и Шърман“, „Смърфовете: Забравеното селце“, „Падингтън 2“, както и многобройни сериали, измежду които „Семейство Симпсън“, „Земята преди време“, „Скуби-Ду! Мистерия ООД“ и други.

Озвучените от нея герои във филми са Дукеса в „Аристокотките“, Сара в „Земята преди време“ (дублаж на bTV), София в „Принцеса Анастасия“, Търк в „Тарзан“, Стела в „Балто 3: Крилете на промяната“, Аби в „Чикън Литъл“, Жабата в „Палечка“, Сали в поредицата „Колите“, Баба Дейзи в поредицата „Артур и минимоите“, Мардж Симпсън в „Семейство Симпсън: Филмът“, Пепелянка в поредицата „Кунг-фу панда“, Г-жа Форсибъл в „Коралайн и тайната на огледалото“, Мама Оди в „Принцесата и жабокът“, Капитан Дюбоа в „Мадагаскар 3“, Бабата на Сид в поредицата „Ледена епоха“, Пердита в сериала „101 далматинци“, Людмила в „Барток Великолепни“, Кларабел в „Клубът на Мики Маус“ (дублаж на Александра Аудио), Кралицата във филма „„Моето малко пони“ и други игрални и анимационни сериали. Дублира и в много документални филми.

През 2019 г. Василка Сугарева печели наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж (актриса)“ за нахсинхронния дублаж на Топси, героинята на Мерил Стрийп, в „Мери Попинз се завръща“, за която е номинирана с Ася Рачева за Джейн Доу в „Мъртва точка“ и Ася Братанова за Марек в „Митика“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!