Дан Колов: Като България никъде няма

Прославеният български борец Дан Колов е роден на 27 декември 1892 в село Сенник.

Пълното име на бореца е Дончо Колев Данев. За цялата си кариера изиграва над 1500 срещи. Той е първият европейски шампион на България по борба свободен стил, известен по онова време като „кеч“. Той печели европейското злато през 1936 г. на шампионата в Париж.

Дончо Колев е едва на 7 години, когато умира баща му, което налага да стане овчар, за да се прехранва. Напуска страната през 1905 г. и заминава за Унгария. Работи като градинар в Будапеща. През 1909 г. се среща с българския борец Никола Петров, който го съветва да замине за Съединените американски щати. За да се издържа се занимава със всякаква работа — хамалин, строител в железниците, миньор.

Започва кариерата си на борец първо в организираните сред работниците борби. Следват победи на турнирите в цирк „Виктория” от 1914 г., когато директорът на цирка кани хора от публиката да премерят сили на арената със звездата Джеф Лоуренс-Циклопа. Дончо приема предизвикателството и успява да победи 106-килограмовия борец.

Поканен е на турнир в Япония, където паметна остава победата му над Джики Хигън-Удушвача — идола на японската борба, непобеждаван от никого като професионалист.

loading...

На големия турнир по кеч в Париж Дан Колов побеждава наред всички свои противници, вкл. на финала и Анри Деглан – „Човека с хилядата хватки“, европейски, световен и олимпийски шампион. Тази победа му носи титлата „европейски шампион“ и „диамантен пояс“.

На 1 април 1935 г. след З0-годишно отсъствие, Дан Колов се завръща в България. Месеци преди това Дончо се измъчва:

– Хари, да си идем в България, като нея никъде няма! И ще се върнем без никой да знай.

По този случай Х. Стоев пише: „На гара Драгoман митничарите видяха паспортите. Дръннали по телефона в София и ние, които мислехме да пристигнем инкогнито, се видяхме сред море от народ. Посрещането в Севлиево и Сенник е още по-вълнуващо. Всеки иска да гo види с очи, да гo пипне, че само по вестниците гo бяха виждали. Данданията продължава близо 2 часа, а накрая околийският управител предлага файтон до Сенник.

– Пеш съм излязъл, пеш ще се върна – категoричен е Дончо. И тpъгвa, а след нeгo и гoлемците от района и цялото множество, което не спира да подвиква „Да живей!“

За петте години в България Дан Колов отделя много време за срещите си с хиляди жадни да общуват с него. Социологът Иван Хаджийски пише: „Той засрами мнозина , макар че спокойно можеше да сложи парите си в джоба.” Наред със знайните и незнайни дарения, Дан Колов има особена заслуга за развитието на родния спорт. Не само, че предава своят опит, но и създава и обзавежда спортна база в София, в Банкя и на много други места в родината.

Дан Колов не успява да създаде собствено семейство и да остави наследни­ци. Известна е само интимната му връзка с рускинята Соня Ефремова, появила се в последните години от живота му. Умира от туберколоза на 26 март 1940 г.

Христо ВАСИЛЕВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!