На 6 април 1877 г. в Букурещ излиза първи брой на първия български всекидневник „Секидневний новинар“

Само 6 дни преди обявяването на Руско-турската освободителна война, на 6 април 1877 г., в Букурещ започва да излиза първият български всекидневен информационен вестник “Секидневний новинар”. Издава го Павел Бобеков.

Той е панагюрският учител, който по време на Априлското въстание е избран за председател на Временното българско правителство, създадено по инициатива на Панайот Волов и Георги Бенковски.

„Секидневний новинар“ се печатал в малък формат и имал обем само от 4 страници, но въпреки това издателите се опитвали да предоставят на българските читатели навременна и пълна информация за „сичките дневни новини“.

С началото на бойните действия на юг от река Дунав вестник „Секидневний новинар“ започнал да отразява максимално бързо и обективно случващото се на фронта, като за целта умело се възползвал от услугите на популярната по онова време френска агенция „Хавас“.

loading...

Любопитно е да се отбележи, че на страниците на „Секидневний новинар“ за първи път е публикувана и песента на Никола Живков „Шуми Марица“, която много скоро се превърнала в химн на българското опълчение.

За жалост безпаричието не позволило на вестника да просъществува дълго и след отпечатването на 50 броя всекидневникът престанал да излиза.

Източник: bgnasledstvo.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!