Възрожденецът от Юнаците – хаджи Найден Йованович съхранил „От кога се е, мила моя майно ле,…“

Спасител, на любимата за стотици български сърца песен посветена на последния български цар в Търновград – Иван Шишман – „От кога се е ,мила моя майно ле, зора зазорила“, е роденият в Юнаците хаджи Найден Йованович.

Хаджи Найден Йованович (Йоанович) е български възрожденец, учител, първият български книгоиздател и пътуващ книжар. Роден е около 1805 г. След смъртта на родителите си се преселва в Пазарджик.

Учи в българско килийно училище при вуйчо си владишкия наместник епископ Дионисий Агатоникийски (неизв. – 1827), чийто ученик и последовател става. Сам се определя като „ревнител болгарского просвещения, учителя и книгопродавец по всея Словено-Болгария.” Учител е в Пазарджик (до 1834), Батак (1835-1838), където през 1835 година открива общоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Хаджия (1840).

В продължение на близо 20 г., от 1840 г. нататък, (според други данни – 1843-1855) издава и преиздава на български език повече от 35 книги с богословско, светско и медицинско съдържание – часослови, молитвеници, буквари, песнопойки, лекарственици, съновници, жития; отпечатва и разпространява и едни от първите литографии у нас, с образите на исторически личности – българските царе Иван Шишман и Иван Владимир, просветителите Кирил и Методий, и Александър Македонски.

loading...

Основната му издателска база е в Белград. Пътешества из всички български земи – пеша или на кон, с дисаги пълни с народополезни книжки – скита от село на село, от град на град, обикаля събори, панаири, училища, манастири и предлага изданията си на учители и свещеници, на ученици и будни младежи. За да събуди интерес към родната книга, устройва и публични четения. Пътува из Сърбия, Румъния, Русия, Атон. Поддържа със свои средства да се учат в Белград няколко момчета.

Хаджи Найден Йованович спасява песента „От кога се е ,мила моя майно ле, зора зазорила“ . Текстът и нотите на песента са публикувани за първи път в отпечатания от него „Месецослов“ през 1846 г. Всъщност текстът най-вероятно датира от времето на Иван Шишман, заедно с мелодията, той се е съхранил в народната памет, а хаджи Найден Йованович е запазил за поколенията безценното съкровище.

Откога се е, мила моя майно льо

Откога се е, мила моя майно льо, зора зазорила,
мила моя майно льо, зора зазорила.
От тогаз се е, мила моя майно льо, войска провървяла,
мила моя майно льо, войска провървяла.

Огън свети, огън свети, а-а-а
като препускат, като препускат – силен буен вятър.

Кон до коня, мила моя майно льо, юнак до юнака,
мила моя майно льо, юнак до юнака.
Сабите им, мила моя майно льо, като ясно слънце,
мила моя майно льо, като ясно слънце.

Бой да правят, бой да правят, за Христова вяра,
сам ги води, сам ги води цар Иван Шишман.
Бой да правят, бой да правят, за Христова вяра,
сам ги води, сам ги води цар Иван Шишман.

Отишли са, мила моя майно льо, на Софийско поле,
мила моя майно льо, на Софийско поле.
Бой да правят, мила моя майно льо, за българско име,
мила моя майно льо, за българско име.

Бой да правят, бой да правят, за Христова вяра,
сам ги води, сам ги води цар Иван Шишман.
Бой да правят, бой да правят, за Христова вяра,
сам ги води, сам ги води цар Иван Шишман.

Откога се е, мила моя майно льо
Откога се е, мила моя майно льо
Откога се е, мила моя майно льо, зора зазорила,
мила моя майно льо.

Източник: pzdnes.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!