Български легенди: Невъзможна любов разполовила Мадарския конник

Мадарският конник е сред най-популярните забележителности в България.

Той става известен за науката през втората половина на деветнадесети век благодарение на Феликс Каниц. Заради своята уникалност още през 1979 година година скалният релеф бива включен в списъка с паметници на Юнеско.

Предполага се, че средновековният барелеф е изсечен около осми век. Сцената, от която се вижда триумфиращ конник, неговото вярно куче и прободен с копие лъв, е носител на множество разгадани и неразгадани символи.

Изображението се свързва с трима български владетели Тервел, Крумесис и Омуртаг, но според специалистите то изобразява не само триумфа на един конкретен хан, а и на проспериращата българска държава.

Обаянието на скалния релеф се дължи както на красотата му, така и на множеството легенди, с които се обяснява загадъчния му произход.

loading...

Едно от най-известните предания, свързани с Мадарския конник, обяснява как точно се е появила пукнатината зад война. Легендата разказва, че хан Тервел поискал да покаже уважение към войниците конници, като заповяда в тяхна чест да бъде издялкан конник.

Ето защо той разгласил, че търси майстор, който да изсече воин на кон на 100-метрова скала. Въпреки че желанието на владетеля се разнесло на длъж и шир, така и никой не се престрашил да се заеме със задачата. Един ден обаче се явил майстор от славянски произход, който бил готов да издялка конник върху скалата. Ханът се зарадвал и позволил на славянина да покаже майсторлъка си.

Появата на майстора обаче донесла беда за владетеля. Ханът имал дъщеря, която щом зърнала красивия славянин, се влюбила в него. Младежът също отвърнал на нейните чувства и двамата решили да се оженят. Когато работата на майстора приключила, той и дъщерята на хана разкрили, че са влюбени.

Но на владетеля не му се понравило дъщеря му да вземе за мъж славянин и се противопоставил на младите. Тогава в изблик на отчаяние дъщерята на хана скочила от пропастта, а скалата с конника от мъка се пропукала.

Източник: sanovnik.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!