Правешки манастир Св. Теодор Тирон бил разрушен от набезите на кърджалиите!

Правешки манастир Св. Теодор Тирон бил построен по време на Втората българска държава върху развалините на древно тракийско светилище.

Поради близостта с Етрополския манастир Правешкия винаги оставал в сянка. През 18 в.манастирът бил разрушен от набезите на кърджалиите.

Бележки от полетата на манастирския устав показват, че местните хора възстановили манастира около средата на 19в. Тъй като българите нямали разрешение за строеж на голяма църква, когато турски чиновници идвали на проверка, селяните покривали част от основите с пръст и клони, за да изглежда, че постройката е по-ниска.

Църквата е масивна постройка с дебели около метър стени. В тях строителите оставили кухини, за да има добра акустика при църковните служби.

Църквата е с форма на трилистник. Подобна архитектура на църквата е характерна за храмовете от Второто българско царство и Възраждането. Отвън църквата е украсена с каменни релефи и надписи на дарители.

Иконостасът в църквата е дело на неизвестен майстор от Тетевенската школа. Според някои специалисти иконописецът бил ученик на Захари Зограф.

loading...

Стенописи почти няма. Изографисани са само нишите на два от прозорците и централния свод – изобразен е бог Саваот, обкръженот ангели. Много ценна е иконата на св.Георги, рисувана през 1869 г. За жалост иконата на храмовия светец св.Теодор Тирон е почти изцяло унищожена.

Любопитно: Теодор Тирон бил римски воин, живял през 4 в. Той бил християнин и отказвал да принася жертва пред езическите богове. Наказвали го, но той не предал вярата си.

Накрая Теодор Тирон бил арестуван и подложен на жестоки мъчения, за да се откаже от вярата си. Младият мъж загинал като мъченик, изгорен на клада.

Християнската църква го обявила за светец. Той е почитан като покровител на честта и достойнството на християните. На празника му мъжете организирaт надбягвания.

Източник: nasamnatam.comНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.