На 6 януари през 1875 г. е починал Кръстьо Пишурка

На 6 януари през 1875 г. е починал Кръстьо Пишурка
Кръстьо Стоянов Пишурка е български учител, театрален деец, преводач, поет и народен будител.

Роден е във Враца през 1823 г. Получава добро образование и учителства в Лом.

На 12 декември 1856 г. организира там второто театрално представление в България, (Сава Доброплодни в Шумен поставя първото 5 месеца по-рано) с постановката на преведената от него пиеса „Многострадална Геновева“.

Другата пиеса „Велизарий“, която подготвя, става причина да бъде арестуван от турските власти.

Освен тези 2 пиеси Кръстьо Пишурка превежда редица творби от сръбски език.

Автор е и на лична поезия, която публикува в периодичния печат и като самостоятелни книги, но „талантът му е съвсем скромен,

стихотворенията са лишени от качества и са сред типичните стихоплетски изяви на просветителския (даскалски) тип поезия“.

Библиография
Лично творчество
1864 – „Сбор от български песни“
1871 – „Куткудячка или разни морални стихове и приказки“
Преводи
1857 – „Аделаида, алпийската пастирка“, Мармонтал
1869 – „Опелото на Исуса Христа“ (пиеса)
1870 – „Изпаднал търговец или смъртна жертва“ (пиеса)
1870 – „Момина китка или книга за секого“, Мари Льопренс дьо Бомон (превод от френски език)
1872 – „Рахилин плач“, К. Маринкович (превод от сръбски език) / bg.wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!