Кой е Архангел Михаил и защо се смята за „главнокомандващ“

В българските църковни традиции Архангеловден, денят на Архангел Михаил, който отбелязваме на 8 ноември, е най-големият есенен празник след Димитровден

Според Свещеното писание, освен физическия, съществува и духовен свят, населен с разумни добри същества, наричани ангели. В превод името им озназава „вестители“. Именно те са вестителите на Божията воля.

В йерархията над обикновените ангели хранители стоят архангелите – те са нашите небесни учители, които ни сочат верния път. Най-първият от тях е Михаил Архистратиг, което в превод означава „Главнокомандващ“.

Той е смятан за вожд на войската на Господа, за защитник на воините от всякакво видимо и невидимо зло и зли духове.


„Който е като Бога“ – така се превежда от еврейски името Михаил. На иконите архангелът е представен във воински доспехи, с меч или копие в ръка. Често е изобразяван и тъпчещ дявола с крака – легендарна е победата му в битката с Луцифер и бесовете, както биват наричани падналите ангели.

Освен воините, архистратигът покровителства и всички православни християни. Но той е почитан не само от тях, но и в юдаизма и в ислям Дори се смята за покровител на юдейския народ. А също и защитник на душите на умрелите.

В българските църковни традиции Архангеловден, който отбелязваме на 8 ноември, е най-големият есенен празник след Димитровден (който по ирония на съдбата по стар стил се е отбелязвал тъкмо на 8 ноември).

В апокрифните източници именно Архангел Михаил съпровожда Дева Мария из ада, обяснявайки й причината за мъченията на грешниците (Ходене на Богородица по мъките).

Според гръцките предания той присъства при смъртта на човека. А съгласно откровенията на св. Павел архангелът изива душите на мъртвите преди влизането им в Небесния Йерусалим.

Затова се смята, че отсява грешниците от праведниците, а също и измолва от Бога душите на някои от съгрешилите, които през живота си са извършили и някакви добри дела

Източник: desant.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.