Днес си спомняме за актрисата Северина Тенева!

Северина Тенева е българска актриса.

Северина Драганова Тенева е родена в град София на 30 септември 1945 г. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1967 г. със специалност актьорско майсторство.

Работи в Пловдивския театър (1967−1969), Пазарджишкия театър (1969–1972) и Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1972–1980). Член на САБ (1967).

Дъщеря e на Драган Тенев (1919–1999), български юрист, белетрист, журналист и изкуствовед, познат и от предаванията му по Българската национална телевизия. Внучка е на Северина (Ружа Драганова Тенева (1882−1953)), първата българска поетеса, завършила Сорбоната. Дядо ѝ Димитър Тенев е художник. Съпруга на журналиста Асен Агов.

По-известни театрални роли на Северина Тенева са:

loading...

„Дипломат“ (С. Альошин) – Марсела
„Среща“ (Лозан Стрелков)
„Швейк през Втората световна война“ (Бертолд Брехт) – Кати
„Час пик“ (Й. Ставински) – Божена

Северина Тенева умира на 12 ноември 1983 г. в гр. София от рак.

Поклон пред паметта и!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!