Днес почитаме паметта на състезателя по борба Атанас Комшев!

Атанас Комшев е български състезател по борба класически стил.

Атанас Славов Комшев е роден на 23 октомври 1959 г. в с. Деветинци, Бургаско. Учи в Средно спортно училище „Стефан Караджа“ (Хасково) където тренира борба класически стил с треньор Иван Костов Костадинов.

В голямата борба влиза ударно с вицешампионска титла на световно първенство (1982, 1983 и 1984). Носител на два бронзови медала от световни първенства (1985, 1987). Два пъти печели европейското първенство по борба (1984, 1986). Висше образование завършва в НСА.

Върхът в кариерата му е златния медал на летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. в категория до 90 кг.

На 2 ноември 1994 г. Атанас Комшев пътува от София за Варна в автомобил „Сааб“, шофиран от негов приятел. На 16 км. преди Велико Търново, при разклона за с. Пушево, колата се забива в камион, натоварен с тухли. След две мозъчни операции във Велико Търново и София умира на 12 ноември.

loading...

В град Карнобат неговото име носи спортна зала и Клуб по борба „Олимпиец-Атанас Комшев“. Отборния трофей на държавния шампионат по борба е наименуван „Атанас Комшев“. Негова възпоменателна плоча е поставена на сградата на Средно спортно училище „Стефан Караджа“ (Хасково).

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.