Вечни цитати от незабравимия Ивайло Петров

На 19 януари през 1923 г. в добричкото село Бдинци се ражда един от най-големите български писатели – Ивайло Петров.

Автор е на над 20 книги, издавани и преиздавани в България и чужбина. Сред тях са „Мъртво вълнение“, „Хайка за вълци“, „Преди да се родя и след смъртта ми“.

Носител е на множество награди, вкл. и орден „Стара планина – първа степен“. Нека си припомним някои от най-силните му цитати, останали завинаги в паметта на България…

1. И все съм се чудил, какво нещо е туй човешката памет. Искаш да забравиш нещо лошо, да изчистиш душата си, а паметта го пази цял живот. Ако човек нямаше памет, като ангел щеше да живее на този свят. От нея иде всичкото

2. Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл!


3. Животът прилича на циганче, очистиш му нослето, измиеш му личицето, облечеш му нови дрешки, а то, докато се обърне и брои до пет, отново се наплесква, та не можеш да го познаеш.

4. Човек трябва да бъде преди всичко хуманист, а след това разбойник, учител, поп или министър.

5. Страхлив и щастлив човек едновременно не съществува. Щастливи са само дръзновените и само те постигат своите идеали.

6. Живях в слепота и все пак знаех или се досещах, че земното битие има „фабричен дефект“. Знаех го от собствената си същност, от хората, с които общувах, от събитията, на които съм бил свидетел, от историята.

Сега, след като духът ми преброди земята надлъж и шир и проникна дори там, където само въздухът прониква, узнах, че този свят не е просто „дефектен“ ,а чудовищен. Навсякъде – и в обществения, и в личния живот – видях малко радост, но много страдание. Над блестящите научни и технически постижения на човешкия разум властват тъмните човешки страсти пороци.

Гладуващи милиярди хора, нечисти помисли, похот, насилие, убийства, войни, политически сплетни, егоизъм, разврат, завист, пошлост, ненавист с една дума – нравствен упадък. Дали няма да се окаже, че, ако съм бил щастлив, то е било само преди да се родя или след смъртта ми.

7. Животът е най-добрата книга…

Източник: dama.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!