8 ноември е Професионален празник на българската полиция!

На 8 ноември – „Св. Архангел Михаил“, традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция.

Празникът е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев приема идеята на подполк. Кисьов за определянето на патронен празник на полицията, и под влиянието на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.

Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че: „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. На 24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители:

„За патронен празник на цялата полиция в царството се определя денят на Св. Архангел Михаил“.

Честит празник!

Източник: dariknews.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

5 КОМЕНТАРИ

  1. Tremendous details thanks a lot for publishing. The truth is in all of the content on this blog you will find something to understand.

  2. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I may
    return yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to
    change, may you be rich and continue to guide other people.

Comments are closed.