30 септември – Международен ден на преводача – почитаме Св. Йероним!

Евсевий Йероним Софроний (на латински: Sophronius Eusebius Hieronymus; * 347 г. в Стридон, Далмация – † 30 септември 420 г., Витлеем) е преводачът на Библията от гръцки и еврейски на латински език между 383 г. и 406 г., известна под името Vulgata.

Неговият превод е направен по поръка на папа Дамас I и ревизира стария латински превод на Библията, наречен Vetus Latina. Св. Йероним (на латински Hieronymus) е един от отците на църквата и доктор на католическата църква

В иконографията е изобразяван често като старец с бяла брада, наведен над книгите.

За Международен Ден на преводача е приет 30 септември, датата на смъртта на Св. Йероним.

Неговите заможни родители го изпращат в Рим при прочутия Елий Донат, при когото учи граматика, реторика и философия. Между състудентите му е и свети Памахий, с когото става приятел за цял живот. По това време той се кръщава.

След кратък престой в Трир и Аквилея през 373 г. отива по сухоземен път в Източната империя, в Сирия, където живее като еремит. В Антиохия на Оронт учи гръцки и хебрейски. През 379 г. става свещеник в Антиохия.

След това в Константинопол следва при Григорий Богослов. От 382 до 384 г. е секретар на папа Дамас I и е съветник на знатни римски жени, между които са св. Марцела и Леа, Фабиола, Павла и дъщеря ѝ девицата Евстохия (Eustochium).

Полемизира възбудено по църковни въпроси и често казвал: Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum (Прости ми, Господи, защото съм далматин). Той укротил един лъв, който го придружавал вярно след това.

По случай смъртта на покровителят му Дамас той пътува, придружен от Леа и дъщеря ѝ Евстохиум, до Витлеем, където основава четири манастира – три за девици и един за монаси, чието управление поема и където остава до смъртта си.

Освен превода на Библията на латински през 385 г. във Витлеем и на целият Стар завет през 393 г., той е автор на много коментари.

Източник: bg.wikipedia.org


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.