25 март е Международен ден на възпоминание на жертвите на робството и търговията с роби

Днес 25 март е Международният ден на ООН за почитане на паметта на жертвите на робството и търговията с роби. Този ден дава възможност и да се повиши информираността за опасностите от расизма и предразсъдъците.

През периода от XVI до XIX в. между 15 и 17 милиона африкански мъже, жени и деца са били транспортирани против волята им отвъд Атлантика в Америка. Милиони са загинали още по време на пътуването. Търговията с роби е разглеждана като едно от най-зверските нарушения на правата на човек. Експерти твърдят, че ефектите от тази търговия се усещат и до днес в икономиките на някои африкански държави.

Робството е премахнато официално на 1-ви февруари 1865г., в резултат на приемането на Тринадесетата поправка към Конституцията на САЩ. Днешният ден е повод да бъдат разгледани причините, последствията и поуките, които може да се направят от случилото се в исторически план.


Източник: actualno.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!