20 март е Международен ден на приказката

На 20 март, точно на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Денят на приказката. Историята на празника датира от 90-те години на миналия век. За пръв път е отбелязан в Швеция като ден на разказвачите на приказки, но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката. Днес по целия свят се организират многобройни събития, свързани с приказките и техните разказвачи. На 20 март гласовете на разказвачите от цял свят се обединяват, за да споделят – всеки на своя език, магията на приказната история.

Прелистете книгите с приказки у дома, гушнете детето и заедно се насладете на вълшебството и мъдростта, която са пренесли през вековете.

Международният ден на разказвачите и приказките е веднъж в годината, но удоволствието от споделената с детето приказка може да е всеки ден. Още повече, че приказките помагат на детето:

– да разбира собствените си емоции и емоциите на другите;

– да развива въображението и творческото си мислене;

– по-лесно да се справя с предизвикателствата и да не се предава пред трудностите;

– да мисли критически и да се отнася критически към заобикалящия го свят;

– самото то да се научи да разказва истории;

– да общува по-лесно;

– да опознае себе си;

– да заобича книгите и четенето…

Списъкът може да се продължи, но всеки от нас може да открие още много, много ползи, докато чете на собственото си дете.


Източник: fiut.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!