18 октомври е Празник на художниците!

Честит празник на всички художници!

На 18 октомври художниците отбелязват своя празник. За техен покровител се приема св. апостол Лука, чиято памет почитаме на същата дата. Той се счита за първия християнски иконописец. Според Свещеното предание той е нарисувал две икони: на Св. Богородица с Божествения младенец на ръце и на светите апостoли Петър и Павел. По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии.

Първото сдружение на български художници е Дружеството на художниците в България. То е основано на 24.06.1893 г. в гр. София като Дружество за поддържане на изкуството в България по инициатива на д-р Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Борис Михайлов, Георги Канела, арх. Йордан Миланов и др. Пръв негов председател е д-р Иван Шишманов, а подпредседател Иван Мърквичка.

Първата изложба се организира през април 1894 г. в салона на гимнастическото дружество „Турнферайн” в София. По инициатива на ДХБ през юли 1895 г. започва издаването на първото българско списание за изобразителни изкуства „Изкуство”, редактирано от Антон Митов и Иван Мърквичка.

През 1895 г. Константин Величков – министър на просветата, възлага на Дружеството да изготви законопроект за Държавно рисувално училище. През 1896 г. Народното събрание го одобрява и училището е открито като пръв негов директор е Иван Мърквичка. През 1902 г. Дружеството е преименувано в Дружество на художниците в България. През следващите години се появяват още подобни организации.

Съюзът на художниците в България е учреден по време на учредително събрание на художниците от цялата страна, проведено на 10.11.1944 г. Утвърден е със заповед № 3 от 14.12.1949 г. – Дирекция на МВР, гр. София, и е преименуван през 1959 г. в Съюз на българските художници – СБХ.

Целта му е да да защитава честта и достойнството на своите членове; да гарантира творческата им свобода, права и интереси; да съдейства за развитието на българското изкуство; да поддържа контакти и обменя опит с други национални култури, творчески организации и творци и да осигурява професионална информация и да организира защита на авторските права на художниците и изкуствоведите.

Източник: inlife.bg


Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.