18 март е Ден на радиотехническите войски в България

18 март е Ден на радиотехническите войски в България! Честит празник!

Празникът се отбелязва за първи път през 1993 година. Началото на Радиотехническите войски е поставено на 18 март 1952 г. със заповед 108 на Министъра на народната отбраната. Но историята им започва със създаването на Въздушно-предупредителната служба още през 1940 г. Отначало това е рота към бомбардировъчния отряд при въздушни войски в Пловдив, тя бързо организира предупредителни постове в цяла Югоизточна България.

През 1941 г. унгарски специалисти монтират първата по рода си у нас автоматична телефонна система „Стандарт“ във въздушно-предупредителните централи на Стара Загора и Бургас. През годините на войната Въздушните войски на България преминават през редица организационни промени. Въздушно-предупредителната служба също непрекъснато се усъвършенства и реорганизира.


Източник: peshterainfo.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!