14 януари е Празник на войските на Министерството на транспорта!

Днешната дата е професионалният празник на Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“.

На 14 януари 1888 с Указ № 4 княз Фердинанд създава първото военизирано железопътно подразделение в Българската армия – Железопътна рота към пионерния полк в Русе. Поставя се началото на обособен род транспортни войски, които с годините преминават през различни етапи на развитие.

Много поколения военнослужещи отбиват военния си дълг, придобивайки военни и граждански транспортни специалности. Благодарение на техния патриотизъм и всеотдайност се изграждат, ремонтират и поддържат хиляди километри от железопътната и пътна система на страната и обекти от транспортната инфраструктура.

Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ е приемник на закритите Войски на Министерството на транспорта. Предприятието обединява усилията на квалифициран управленски, инженерно-технически и изпълнителски състав с възможностите на високопроизводителна и модерна техника и механизация и гарантира високо качество и сигурност на железопътното и пътно строителство и ремонт, както и на всички останали строително монтажни дейности.

Поддържа органи, сили и средства с готовност за участие по всяко време в аварийно-възстановителни работи при възникване на стихийни бедствия, аварии и катастрофи на територията на цялата страна.

Източник: sever.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
календар
календар


Loading...

loading...