10 август 1905 е убит българският революционер Максим Костов

Максим Костов е български революционер, кичевски районен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Костов е роден в 1876 година в Рабетино, Кичевско, в Османската империя, днес в Република Македония. Емигрира в Сърбия и като българин е преследван от сръбската полиция и лежи 6 месеца в Белградския затвор.

Максим Костов плаща 25 наполеона на оркестър в локал в Белград, за да му изсвирят българския национален химн „Шуми Марица”. Завръща се в родното си село в 1902 година и е назначен за началник на четите в района.

Костов е арестуван от турците и лежи няколко месеца в затвор. След като излиза, участва в Илинденско-Преображенското въстание. Води упорита борба срещу сръбската пропаганда след въстанието.

Максим Костов е заловен от ренегата Йован Долгач и след зверски изтезания е убит на 10 август 1905 година в Рабетино.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари
Loading...

loading...

Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.