Христо Проданов – покорителят на Еверест

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Kато алпинист Христо извършва експедиции в Алпите, Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите, голяма част от тях при изключително тежки условия. Претърпява травми, загуба на пръсти на краката вследствие на измръзване. Ръководител е на първата българска експедиция на Хималаите през 1981 г. Тогава, на 30-ти април, Христо изкачва сам в. Лхотце (8516 м) и става първият българин, изкачил връх с над 8000 м височина. Проданов е първият човек, качил през юли-август 1983 г. три седемхилядни върха в планинския масив Памир в рамките на 28 дни – връх Ленин (7134 м), връх Комунизъм (7495 м) и връх Корженевска (7105 м). През 1984 г. Проданов се включва като зам.-ръководител по техническите въпроси в национална експедиция до Еверест (8848 м). Малко след 18 ч. на 20 април Христо се изкачва към върха без кислород, като минава през западния склон, наречен още „Жестокия склон“. На върха остава 33 минути. Оставя камерата си там, впоследствие намерена от Николай Петков на 9 май. Слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо да бивакува на открито, на височина около 8700 м. В “Зоната на смъртта”, без кислород, е на 20, 21 и до последния си дъх на 22 април 1984 г. Първият български алпинист, изкачил се на Еверест – сам и без кислород, остава завинаги на тази височина.

По неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула (8700 м). Големият алпинист Людмил Янков, жертва своето собствено изкачване на Еверест, за да опита да намери Христо. Въпреки усилията си, Янков не успява да намери своя другар и е принуден да спре търсенето. Тялото на Христо Проданов така и не е открито.

Поклон!

Източник: bgnasledstvo.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!