Хан Паган – владетелят, който бил убит от слугите си

Хан Паган е български владетел, управлявал България от 767 до 768 г. Не е ясно от кой прабългарски род е бил владетелят, но се предполага, че е от рода Чакарар.

За хан Паган изворите са предимно византийски. При управлението му кризата в България продължава, въпреки опитите на владетеля да постигне дълготраен мир с Византия и да умиротвори страната.

За тази цел той първо укрепва ”мъчнопроходимите места в своята планина” т.е. проходите в Стара планина, за да възпрепятства проникването на византийците в Северна България.

След това се доверява на обещанията на Константин V Копроним (741-775) и предприема мирни преговори с него. Българският хан и неговите придружители са приети в Константинопол, а на срещата присъства и избягалият преди това в Цариград бивш хан Сабин (763-766). Императорът укорява хана за безредието в България и омразата към бившия хан Сабин. Той все пак се съгласява да подпише мирен договор. Според Теофан обаче този мир бил привиден.

Паган се надява, че е постигнал добро споразумение, но всъщност Константин V няма намерение да спре войните за унищожение на България. Още докато траят преговорите, той изпраща военни отряди да заловят княза на северите Славун, който изпълнява главната роля в опазване на проходите в Източна Стара планина.

loading...

Заедно със Славун е заловен и убит и някой си Християн, ”главатар на скамарите” (Скамари се наричали скитащите дружини от бедняци и недоволни хора, които се борели срещу византийската власт). Скамарите, изглежда, били се съюзили със славянския княз Славун и заедно с него опустошавали византийските територии в Тракия.

Отслабвайки чрез убиването на Славун защитата на източните планински проходи, императорът предприема бърз и недостатъчно подготвен поход срещу България, като среща неочаквана съпротива. Все пак византийците навлизат в северните области и достигат чак до Чика (вътрешната област на държавата около столицата Плиска). След като не успява да извърши нищо доблестно, освен опожаряване на селищата и нивите, ”императорът се завърнал със страх”.

Хан Паган понася тежко последствията от това византийско нашествие. Обвиняват го, че се е доверил на императора и е допуснал разоряването на земи в Северна България. Нов бунт срещу владетеля принуждава хан Паган да бяга на изток от столицата към областта Варна, където е убит от слугите си.

Така и този български хан загива, без да изведе страната до успехите на своите велики предшественици Аспарух и Тервел.

Източник: istoria.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!