Разказът на последния водач на ВМРО, Иван Михайлов за Мара Бунева

Българската революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация Мара Бунева, е известна като „борец за свобода“ и „героиня“ заради извършения от нея атентат срещу Велимир Прелич през 1928 година.  Френският вестник „Йовър“ я нарича „македонската Шарлот Корде“.

Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, Мара Бунева отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си!

Днес публикуваме кратък текст, писан за Мара Бунева от последния водач на ВМРО, Иван Михайлов. Текстът е писан през 1978 година, но не е изгубил и грам от актуалността си.

Колкото повече се отдалечаваме от деня на подвига й, толкова по-светъл става образът й. Половин столетие протече от тогава. Обгражда я неувяхваща слава, която е единствената й награда, стояща по-горе от всичко друго.

loading...

На 13 януари 1928 г. на пладне, Мара бе физически самичка до централния площад на Скопие. Но в сърцето й бе духът на поробените й сестри и братя, мъжествена бе ръката й, подкрепена от праведна кауза, от хилядогодишна истина и безброй мъченици за същата истина, в цялата й душа бе българщината. Повече не бе й нужно.

В историята на македонското освободително дело името на Мара е измежду най-забележителните имена, чието спомняне събужда представа за воля, неустрашимост и вяра в бъдещето.

Всички ние – българите – ако живеем национално, което значи и исторически, трябва да сме горди с героите, от каквито не са лишени нито далечното ни минало, нито най-новите наши времена. Животът ни става по-осъзнат и обогатен като сме опознали – чрез книги и легенди – делата им.

Връзват се в паметта на народа големите събития и имена, чрез тях той вижда историята си и дори – по своему – чувствува и поезията в нея.

Едно трагично междучасие трябва да смятаме факта, че в цялата земя, където са старите огнища на народността ни, и името на Мара Бунева е официално забранено. За порицание и осмиване на съответните власти, то си остава скъпо за огромното число българи, и ще бъде предавано на поколенията.

Мара направи голяма услуга на нашата народна освободителна идея. Но чрез обаянието си, тя е непрестанен участник в борбата за победа на тази идея.

Източник: bgns.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!