Победата на Цар Иван Шишман през 1386 г.

Успоредно със събитията между 1384 и 1386 г. цар Иван Шишман бил ангажиран във война с влашкия владетел Дан I. Подробности не са известни освен съобщението на една лаконична бележка:

„Българският цар Шишман уби Дан войвода.“

Според анонимната „Българска хроника“, Дан загива на 23 септември 1386 г., убит от цар Иван Шишман. Погребан е в църквата „Св. Никола“ в гр. Куртя де Арджеш, дн. Румъния 

Следователно войната била не само победоносна, но в реши­телното сражение намерил смъртта си влашкият войвода.

loading...

Обик­новено войната с Дан I се поставя във връзка с враждебните отношения между Иван Шишман и Иван Срацимир – не само защото майката и съпругата на видинския цар били от владе­телския дом на Басарабите, но и заради дружеските отноше­ния на Срацимир с влашката държава. Прословутата натегнатост в отношенията между двамата братя (включително и про­дължителните войни заради София) остават един мит. Не­зависимо от стаената ненавист отношенията между братята ос­танали винаги лоялни. За това свидетелства изрично Рилс­ката грамота на Иван Шишман, в която Срацимир се сочи като един от потенциалните му наследници.

Източник: bgvladeteli.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!