Отмъщението на майката за смъртта на войводата Георги Трънкин

Клуцохорските потайности откриват хайдушкото гнездо на един активен деец в четническото освободително движение.

Това е войводата Георги Трънкин, носещ името на майка си Трънка, която със съпругът си, убит от турците са притежатели воденицата на семейството.

Георги Трънкин хванал Балкана и се подвизавал в Добруджа, когато в 1860 година, заедно с Панайот Хитов, шуря му, Хаджи Димитър и Никола Аджема се прехвърлят от Влашко в България. Те обхождат Шуменско, Търновско и Пловдивско, когато става и бастисването на Али Ефенди в Сливен. Изостреното противоборство на турската власт с българските чети се проявява в редица потери от турски аскер против четниците, когато местността Кушбунар се превръща в тяхен хайдушки стан под ръководството на Георги Трънкин.

Слизайки от местността „Узана“ в Габровския Балкан, след прогонване на потеря се спускат към Бабина локва и Кална усоя, където четниците отпочиват.. Предупредени, към тях се насочва потеря. След два дни прекарани в отмора, третия ден е злощастен за Георги Трънкин, който иска да им устрои засада. Завързва се престрелка при която падат две заптиета. Четниците излизат от прикритието и войводата се втурва да сече агаряните, но вражи куршум го поразява в сърцето и той зарива глава в шумата. С хитрост П. Хитов спечелва битката и става заместник на убития войвода, а за байрактар е избран Никола Аджема.

Впоследствие турски части изравят загробения тук Георги Трънкин и отрязват главата му, изпратена в Сливен за поругание. Нещастната бунтовна майка се отнася с твърдост към смъртта на легендарно загиналия син. Отплата за отмъщението продължавала да тлее в старческото сърце на осиротялата съпруга и майка, когато нов тласък на агаряните заплашвал спокойствието на Клуцохор. Силите били насочени към къщата на поп Юрдан в Драгойчева махала, където бил тайника на оръжието на сливенската четническа организация. Старицата вече била осмислила своето участие в тази схватка. Въоръжена с пищовите на Димитър Дишлията тя се насочила към дома на свещеника. Готова на всичко изпразнила пищовите в редицата на низамите, част от които повалила.

loading...

В маньоври по Овчарска и Драгойчева махали, тя разкарвала турската команда. Близо да собствения й дом обаче била застигната от два куршума и старческите кости рухват в прахта на улицата. В последната си среща с останалия син, с брат си и с близки тя затваря очи с твърдата си доволна усмивка. Една героична съдба и кончина на клуцохоците баща, майка и син – Пею, Георги и Трънка.

Източник: voivodi.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!