Нешо Брайков – опълченецът, който повтори действията на Ботевата чета и завърши мисията успешно

Един от опълченците, за които си спомняме днес, е Нешо Брайков. Той е бил кмет на следосвобожденско Хасково.

Забележителен е фактът, че Нешо Брайков повтаря действията на Ботевата чета, но мисията завършва успешно, разказва Красимира Узунова от Историческия музей в Хасково:

„Заради превозването на четата на Христо Ботев на този кораб е забранено да влиза във водите на Дунава, където е територията на Османската империя. Тогава Нешо Брайков и другарите му вземат бързо решение, че трябва да противодействат на опитите да бъдат арестувани. Изчакват момента, когато корабът се приближава към пристанището, заплашват екипажа, че ще бъде неразумно да предприемат някакви действия срещу тях и слиза на брега.“

В Букурещ Брайков се среща с пратениците на Централния революционен комитет – Драган Цанков и редактора на вестник „Стара планина“ Стефан Бобчев. Скоро след това цялата група стигат до Плоещ и влизат в състава на сформиращото се българско опълчение. След края на Руско-турската война е избран за един от първите кметове на Хасково.

loading...

Източник: bnr.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!