На 7 юли 1923 г. умира българският революционер Таската Серски!

Атанас Спасов Даскалов, известен като Таската Серски или Таската Врански, е български революционер, серски околийски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Роден е през февруари 1878 или в 1880 година в село Враня, тогава в Османската империя. Основно образование получава във Враня. В 1901 година завършва българското педагогическо училище в Сяр. В Сяр заедно с група ученици организира революционен кръжок, който взима участие в революционните борби като подпомага учителите революционери. Няколко години след завършването си работи като учител в село Шугово. В 1902 година е четник на Гоце Делчев. В 1902 година заедно с Гоце Делчев пренася от Свободна България голямо количество оръжие за ВМОРО. Участва в сражението на 21 април 1903 г. при село Баница, в което загива Гоце.

По-късно е четник на Яне Сандански. След Илинденското въстание, в началото на 1904 година е избран за околийски войвода на Серската революционна околия и член на Серския революционен комитет.Четата му е от 28 души четници, предимно дезертьори от Българската армия. Подвойводи са му Костадин Янчев, Димитър Терзийски и Димитър от Горно Броди.

Взема участие в Младотурската революция и става активист на Народната федеративна партия – в 1910 г. е избран за член на Централното ръководство на партията. Участва в похода към Цариград, заедно с Яне Сандански, Христо Чернопеев, Тодор Паница, Чудомир Кантарджиев, при детронирането на Абдул Хамид II. През октомври 1910 година по време на обезоръжителната акция е тормозен от властите.

loading...

През Балканската война е войвода на чета на Македоно-одринското опълчение, а по-късно служи в щаба на 15 щипска дружина. След освобождението на Сяр през 1912 година е назначен за негов кмет.

Таската Серски умира на 7 юли 1923 г. в град София

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!