На 7-ми март е роден Проф. д.ф.н. Симеон Хаджикосев!

Проф. д.ф.н. Симеон Дончев Хаджикосев е български литературен критик и изследовател – специалист по западноевропейска литература, писател, преводач, полиглот.

Проф. Симеон Хаджикосев е дългогодишен преподавател по история на античната и западноевропейската литература в СУ „Св. Климент Охридски“, член на ПЕН-център за България.

Симеон Хаджикосев е роден в София на 7 март 1941 г. в семейство на чиновник. По бащина линия родът му е от Централния Балкан (гр. Дебелец, Великотърновско), а по майчина – от Македония (Баба му е от Прилеп, дядо му – от Кукуш, а майка му е от Солун, където се установява семейството).

За хуманитарните интереси на бъдещия литературен критик и историк съществен дял имат баща му Дончо С. Хаджикосев и чичо му Косю Хаджиев, инженер и математик, но полиглот с немски, френски, руски, английски и турски език.

loading...

Завършил е с отличие 22 ССУ „Георги С. Раковски“. През 1958 г. печата в сп. „Родна реч“ първото си стихотворение – „Раковски“. Между есента на 1958 г. и есента на 1960 г. отбива военна служба като граничар в село Ботурче, Ивайловградско. През същия период публикува около 25 стихотворения в сп. „Родна реч“, в. „Средношколско знаме“, в. „На боеви пост“ и в. „Нов живот“ (Кърджали).

През 1960-65 г. следва Българска филология във Филологическия факултет на Софийския държавен университет. Завършва като отличник на випуска и бива назначен за стажант-асистент по западноевропейска литература към Катедрата по Теория на литературата във Филологическия факултет (днес Факултет по славянски филологии). Там работи от 1965 г., откогато трае и бракът му с Мария Хаджикосева, от която има двама сина – Роман и Антон. Пенсионира се през 2009 г., но продължава да води лекции по Западноевропейска литература до 2016 г., когато провежда последната си изпитна сесия.

В Университета минава през всички стъпала на служебната йерархия: стажант-асистент (1965-67), асистент (1972-73), старши асистент (1973-75), главен асистент (1975-81), доцент (1981-91), професор (1991).

През 1971 г. защитава успешно кандидатска дисертация на тема „Идейно-естетическо развитие в поезията на Пол Елюар“, а през 1989 г. докторска дисертация на тема „Провансалската лирика и нейното въздействие върху средновековната европейска поезия“. През 1978-80 г. е лектор по български език и цивилизация в университета „Жан Мулен“ в Лион, Франция, а през 1994-96 г. – гост професор в Славянския семинар на Университета „Георг-Аугуст“ в Гьотинген, Германия.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!