На 6 септември отбелязваме рождението на Никола Габровски!

Никола Габровски е български политик – учредител на Българската социалдемократическа партия, народен представител.

Никола Христов Габровски  е роден на 6 септември 1864 година в Търново. Учи първоначално в семинария към Петропавловския манастир край Лясковец, после – в Александровската гимназия в град Николаев, а през 1884 година заминава да следва „Право“ в Женева. През 1887 година става съдия в Софийския окръжен съд.

Близък съратник на Димитър Благоев, Никола Габровски участва в образуването на БСДП през 1891 година. По-късно влиза в редиците на Българска работническа социалдемократическа партия, а след нейното разцепление отива при тесните социалисти.

От 1892 до 1894 г. Никола Габровски е редактор на вестник „Работник“, участва и в издаването на „Българска социалдемократическа библиотека“. През 1894 г. става депутат в 8-то обик­но­ве­но на­род­но съб­ра­ние заедно с Янко Сакъзов.

През април 1901 година е делегат на Осмия македоно-одрински конгрес от Търновското дружество. След разцеплението в БРСДП през 1903 г. е на страната на широките социалисти. През 1914 г. скъсва контактите си с тях и влиза в БРСДП – тесни социалисти. През 1919 – 1923 г. е народен представител от листата на тесните социалисти.

loading...

На 11 юни 1925 година Никола Габровски е убит в Търново по време на репресиите, последвали атентата в църквата „Света Неделя“.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!