На 6 октомври 1931 г. е родена Ирина Акташева!

Ирина Акташева е български режисьор, актьор и сценарист.

Ирина Алексеевна Акташева е родена на 6 октомври 1931 г. в Йолатан, Туркестан, СССР. Завършва актьорско майсторство при Сергей Герасимов и Тамара Макарова във ВГИК, Москва през 1953 г., където среща режисьора Христо Писков и остава с него до края на дните му в житейски и творчески тандем.

Работила е в Театъра на киноактьора в Москва (1953-1955). След завръщането им в България от 1955 година двамата работят в Студия за игрални филми, отначало като асистент режисьори.

Ирина Акташева има една роля (Людмила) в „Командирът на отряда” (1959) на режисьора Дучо Мундров. Неин партньор е Коста Цонев. С дебюта си „Бедната улица” (1960), за който получават Първа награда на Фестивала „Златна роза” във Варна, младите творци безапелационно заявяват, че се е появило ново явление в нашето кино. Успехът е затвърден с вторият им филм „Смърт няма” (1963). Но третият им филм „Понеделник сутрин” (1966) е спрян за цели 22 години – чак до октомври 1988. През 1989г. получават Специалната награда на Съюза на българските филмови дейци, Наградата за женска роля на Пепа Николова и наградата за операторска работа на Димо Коларов.

В последвалите близо десет години на принудително мълчание, двамата режисьори правят документални филми и реклами. Но търсенето на добра драматургия не престава. Така се срещат с младата и талантлива поетеса Блага Димитрова. За тях тя пише сценарий за филма „Лавина” (1982, удостоен със Специалната награда на МКФ в Делхи, Индия, 1983). Но цензорите в художествената комисия бдят и проектът е отложен с години. От този сценарий се ражда повестта „Лавина”, която излиза през 1971 година. Завръщането им на големия екран става с филма „Като песен” през 1973, получил Втора награда и наградата на критиката на фестивала във Варна.

loading...

„Слънчев удар” (1977), по пиесата „Тази малка земя” на Георги Джагаров, в главната роля Армен Джагарханян, и „Само ти сърце…” (1987) по повестта „Лука Блажени” на Руденко Йорданов, в главната роля Алексей Петренко, се превръщат в изстрадани авторски творби, с които те продължават да отстояват гражданската си позиция. Ирина Акташева е сценарист на филма „Живей опасно” (1990), пълнометражен дебют на дъщерята й Наталия Пискова, по мотиви от повестта „Памет” на Александър Томов.

ФИЛМОГРАФИЯ

  • „Бедната улица ” (1961 г.) Първа награда на кинофестивала във Варна
  • „Смърт няма” (1963 г.) Втора награда на кинофестивала във Варна
  • „Понеделник сутрин” (1966 г.) Награда на СБФД за най-добър филм до 1989г.
  • Награда за най-добра актриса на Пепа Николова
  • Награда за операторско майсторство на Димо Коларов,
  • Награда за музика на Милчо Левиев

Участие в международните кинофестивали в извън конкурсни програми:

  • Западен Берлин – 1989 г.
  • Лос Анджелис – 1990 г.
  • Ротердам – 1990 г
  • „Като песен” (1974 г.) Втора награда и Награда на кинокритиката на кинофестивала във Варна:
    „Слънчев удар” (1978 г.) – Награда на кинофестивала в Карлови Вари
  • „Лавина” (1982 г.) – Специална награда на международния кинофестивал в Делхи
    – Награда на Българския червен кръст
  • на кинофестивала във Варна

„Само ти сърце… ” (1987г.)

Ирина Акташева умира на 11 февруари 2018 година в София.

Източник: jeni-bg-kino.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!